Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Χρ. Κώνστας: Τι σημαίνει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τώρα

Εσείς της Αριστεράς και του Καμμένου, διαβάστε και κανένα οικονομικό άρθρο όπως αυτό εδώ κάτω πριν βρίσετε τον Σαμαρά. Και αν δεν καταλαβαίνετε από hedge funds, ή spreads υπάρχει και το (αμερικανοκαπιταλιστικοεβραιοσιωνιστικό βέβαια...) Google


konstas_2 apopsi
Η Κυβέρνηση –ορθώς- κρατά χαμηλά τους τόνους και τις προσδοκίες. Οι αγορές όμως έχουν πάρει φωτιά. Χθες μόνο, ήταν αρκετή η δράση 3 hedge funds που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα –όλων των χρονικών διαρκειών- αξίας 70 εκατ. Ευρώ το καθένα, για να ανεβούν θεαματικά οι τιμές όλων των ελληνικών ομολόγων δηλαδή να πέσουν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα σε προ Μνημονίου επίπεδα.
Ενδεχομένως το σύνθημα να το δώσει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Tο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει ήδη πάρει το μήνυμα της αναβάθμισης και προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια από ολόκληρο τον πλανήτη.
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε ελληνικά ETF’s (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) που έχουν τη βάση τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…
Οι αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και επιλέγουν τα turn around stories της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές υπολογίζονται περίπου σε 2,5 τρισ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο του όγκου συναλλαγών κατά 19% αν συγκριθούν με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Έχει μεγάλη σημασία να επιστρέψει βήμα-βήμα, η Ελλάδα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Δεν είναι μόνο η άντληση δανεικών για τις ανάγκες λειτουργίας του Κράτους. Το σημαντικότερο είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών για τον ιδιωτικό τομέα. Να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να κάνει δουλειές, συναλλαγές, συμμαχίες.
Το κλίμα είναι ευνοϊκό. Από τις αρχές του έτους, εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης έχουν ανακοινώσει εξαγορές ύψους 149 δισ. δολαρίων- ποσό αυξημένο κατά 60% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η αύξηση αυτή στα ευρωπαϊκά deals είναι, μάλιστα, κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση των συμφωνιών εταιρειών των ΗΠΑ και της Ασίας. Οι ασιατικές επιχειρήσεις δαπάνησαν για εξαγορές 41% περισσότερα και οι εταιρείες της Βορείου Αμερικής 18% περισσότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας 637 δισ. δολαρίων, η οποία είναι αυξημένη κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στα πρώτα βήματά της στις αγορές, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη. Θα έχει τη στήριξη των εταίρων της. Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δήλωσε εφόσον η Ελλάδα πιστεύει ότι πως δεν απαιτείται νέο δάνειο, οι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν  «εάν αυτό απαιτηθεί»…
Υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές όσον αφορά το ελληνικό success story. Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές.
Για την Ελλάδα η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι μονόδρομος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου